Rundbladet soldug er den mest udbredte soldug art i Danmark. Den er cirkumpolar inklusive det sydlige Grønland. Den trives fint med konkurrence fra tørvemos (Sphagnum). På billedet th. vokser soldug tæt rundt om en grundvands regulere klitlavning i den rødbrune bræmme, hvor der hverken er for vådt eller tørt.
Drosera rotundifolia blomstrer i august. De 5-tallige blomster er kun åbne midt på dagen, og de sidder højt hævet over fælderne. I tørt og solrigt vejr kan slimen på tentaklerne tørre ud. På billedet herunder ses i midten et blad foldet sammen om et bytte som resultat af den på hovedsiden omtalte auxin regulerede vækstbevægelse.
Langbladet soldug - Drosera anglica
Langbladet soldug har i Danmark kun få voksesteder på højmoser og i fugtige klitheder i Jylland. Dens totale udbredelse er næsten cirkumpolar. Den findes dog ikke i Island og Grønland, men i Nordamerika når den op i Alaska. Der findes også nogle subtropiske forekomster på Hawaii og i det sydlige Europa og sydlige Japan. Den trives fint i sure omgivelser mellem Sphagnum. Den overvintrer ved vinterknopper kaldet hibernakler. Arten er selvbestøende og menes opstået som en diploid hybrid mellem den nordamerikanske D. linearis og D. rotundifolia. Drosera anglica x obovata er en steril hybrid med D. rotundifolia. Hybriden forveksles undertiden med Drosera intermedia.
Liden soldug - Drosera intermedia
Liden soldug findes især i moser, hvor den står under vådere forhold end de to øvrige danske arter, rundbladet og langbladet soldug. Den har hovedudbredelse i det vestlige Europa og østlige Nordamerika, men når ned i det nordlige Sydamerika. I tempereret klima overvintrer den ved hibernakler. Bladene er oprette, og formen er intermediær mellem de to førnævnte arter. Blomsterstanden virker sidestillet, idet den er bøjet til siden, mens den står opret centralt i rosetten hos de to andre danske arter. Bomstrer fra juni til august. På billedet t.h. vokser den sammen med blærerod Utricularia australis. – Drosera anglica x obovata er en steril hybrid med D. rotundifolia. Hybriden forveksles undertiden med Drosera intermedia.
Turen var tilrettelagt af TSS-selskabet i perioden 4-11 april. Afgang fra Kastrup kl. 11.45, og efter en mellemlanding i Antalya, Tyrkiet, på 45 min kom vi til Ercan lufthavnen på Nordcypern 5 timer senere. Herfra var der en times buskørsel til det 5-stjernede Kaya Artemis hotel ved Bafra NØ for Famagusta.
Klik på kortet for at se besøgte steder. Området mellem de røde linier er den demilitariserede zone.
Osmannerriget overdrog Cypern til Storbritannien i 1878, og fra 1928 var Cypern en britisk kronkoloni. I 1960 blev øen selvstændig med Makarios som præsident indtil 1974, hvor den græske militærjunta forsøgte at overtage øen, men Tyrkiet invaderede den nordlige del. I 1983 udråbtes den Tyrkiske Republik Nord-Cypern, der dog kun er anerkendt af Tyrkiet. FN opretholder en demilitariseret zone mellem Nord- og Syd-Cypern, og hovedstaden Nicosia er delt. Nord-Cypern er 3.355 km2 med en befolkning på ca. 315.000. Det højeste bjerg er 1024 m. Der er venstrekørsel. Befolkningen stemte i 2004 for en sammenlægning af syd og nord, men den græske del stemte imod af økonomiske årsager.
Drivhuse på Tyrkiets sydkyst
Nord-Cyperns flag ‘malet’ på bjergside
Kaya Artemis hotellet ved Bafra NØ for Famagusta er meget pompøst bygget som et græsk tempel, men flere bygninger er mere kulisse end brugbare.
Lysekronerne er prangende og en stor kontrast til gråspurvens bolig. I lobbyens baggrund ses to elevatorskakte med frontvæg i glas.
Parken omkring Kaya Artemis hotellet er rigt forsynet med skulpturer, vandarrangementer og planter
Daddelpalme, Phoenix sp.
Morbær, Morus alba, modne bær er sorte
Appelsin, cfr. Citrus x aurantium
Klæbefrø, Pittosporum cfr. tobira
Acacia cyanophylla (= A. saligna)
Penstemon pinifolius
Solanum rantonetti
Polygala myrtifolia
Budleya davidii
Dag 2 - 5. april
Første mål var ruinerne af byen Salamis, der blev grundlagt i 1200-tallet f.v.t. som en havneby, indtil havnen sandede til ca. 1000 år senere. Salamis blev gentagne gange ødelagt af jordskælv, senest i 342. Den blev genopbygget af Constantius II under navnet Constantia. I 649 blev byen ødelagt af araberne og blev derefter forladt. Den udgravede del omfatter et gymnasium, badeanlæg og et amfiteater. Marken er dækket af Chrysanthemum coronarium.
Model af det søjleomkransede gymnasium og amfiteatret til 15.000 tilskuere
Vandforsynings kanal
Søjler omkring gymnasiet i ruinbyen Salamis
Murværk fra ruinbyen Salamis
Formentlig badeanlæg i ruinbyen Salamis
Amfiteatret i ruinbyen Salamis
Ferula communis er en kæmpe-fennikel, hvor unge skud og blomsterstanden blev spist i romersk tid. Det er en flerårig urteagtig plante, der kan blive over to m høj.
Convolvolus althaoides
Tragopogon porrifolius – havrerod i blomst og med frugtstand. Roden er spiselig.
Næste stop var ved Skt. Barnabas klosteret lidt syd for Salamis. Skt. Barnabas er skytshelgen for Cypern og født på øen omkring år 0, men han led martyrdøden og ligger begravet i et beskedent kapel nær klosteret.
Oxalis pes-caprae
Papaver rhoes
Hyoscyamus cfr. aureus, giftig
Paronychia argentea
Fra klosteret gik turen til den delte hovedstad Nicosia, hvor vi var resten af dagen mest på egen hånd. Vi fik kun set Selimiye moskeen udefra (ombygget Skt. Sophia katedral), da der var bøn og en infernalsk larm fra minareten.
Skt. Sophia katedral ombygget til Selimiye moske
Griffer på en anden bygning
Det osmanniske karavanserei (firkantet marked) i Nicosia
Der ser ikke ud til at være boligmangel blandt fuglene
Husene har vandtanke på tagene
Cercis siliquastrum hvor blomsterne sidder direkte på grenene
Myoporum laetum er endemisk på New Zealand
Justicia adhatoda, Malabarnød
Melia azadarach
Dag 3 - 6. april
Dagsturen gik nordpå med første stop ved en gammel kirke, Agios Afksentios i Buyukkonuk. Kirken er restaureret for EU midler og omgivet af en tæt ’skov’ af Ferula chiliantha.
I byen står også en gammel mølle til presning af oliven
Catalpa bignonioides – klik på foto for forstørrelse
Fra Buyukkonuk krydsede vi kyst-bjergkæden for at gøre pause ved Minia Kibris, Tatlisuen, på øens vestside. Her er der 15 miniature modeller af de mest berømte bygningsværker på Nord-Cypern.
Vanessa cardui, tidselsommerfugl
Firben
Bellardia trixago
Anagallis arvensis
Cyclamen persicum
Næste stop var Golden Beach på vestkysten, hvor berømte skuespillerinder har solbadet. Havskildpadden Caretta caretta lægger æg her, men ikke på denne årstid. Til gengæld kunne man se Strand-mandstro, Eryngium maritimum.
Turen fortsatte mod nordspidsen af øen forbi gule Chrysanthemum marker med islæt af Gladiolus. Målet var Skt. Andreas Klosteret, hvor apostlen Andreas gik i land og slog en stav i klippen, så der straks sprang en kilde. Fra klosteret kan man se Cape Apostolos Andreas samt de yderste ubeboede øer, Klides Islands.
Skt. Andreas Klosteret
Anthemis rigida
Spergularia bocconii
På den nordligste del af øen er der vilde æsler, der dog ikke er mere vilde end, at de frekventerede bilisterne for at få gulerødder. Der er også områder med fåreavl.
Tidevands baseret algevækst på nordkysten
Det var sidste aften på det pompøse hotel Kaya Artemis
Dag 4 - 7. april
Morgenstemning ved afrejsen fra hotel Kaya Artemis
Dagen startede med et besøg på en tæppe-fabrik i Famagusta. Verdens ældste bevarede ægte tæppe (herover) er fundet i en grav fra 500 år f.v.t.
Derefter gik vi rundt i Famagustas gamle bydel, hvor vi så og gik tur på noget af bymuren, mens det smådryppede. Vi så flere kirker og nogen som ruin.
Byens største seværdighed var Lala Mustafa Pascha moskeen
Lala Mustafa Pascha moskeen
Lala Mustafa Pascha moskeen
Pladsen foran Lala Mustafa Pascha moskeen
Byens fængsel
Famagusta har desuden en Richard Løvehjerte borg, hvor Shakespeares Othello fik premiere
Bauhinia variegata
Robinia hispida
Callistemon sp.
Hyoscyamus aureus
Carpobrotus sp.
Fra Famagusta gik turen direkte til Riverside Garden Resort hotellet i Girne (Kyrenia) på øens nordside i Kyrenia distriktet. Det var lidt af et antiklimaks, selv om det var et 4-stjernet hotel, men både mad og service var klart ringere, omend ikke til at klage over. Til gengæld var der fin udsigt til kystbjergene vist på foto øverst på siden samt en del blomstrende planter i haven.
Citrus sp.
Erythrina coralloides
Olea europaea
Datura (Brugmansia) arborea
Metrocideros excelsa
Citrus sp. (pomerans)
Punica granatum
Jasminum cfr. humile
Lomelosia (Scabiosa) prolifera
Dag 5 - 8. april
Dagens første stop var ved et smykkefirma i Kyrenia, hvor salgslokalet var af imponerende størrelse. Der var også en udstilling af mineraler (rubin herover). Næste stop var ved en læderfabrik ikke langt derfra med flot udsigt til kystbjergene.
Fra Kyrenia kørte vi over kyst-bjergene, hvor makiens Cistus arter var i fuld blomst, men det blev desværre ikke til noget fotostop. Næste mål var et stort kloster Bellapais i gotisk stil grundlagt i 1205 af augustinermunke og bygget med korsriddernes hjælp 700 m.o.h.
Verbascum cfr. virgatum
Antirrhinum majus på murværk
Efter Bellapais klosteret kørte vi ned til havnen i Kyrenia for at se et stort fæstningsværk med Richard Løvehjertes våbenskjold (Kyrenia Castle). Billedet herover er set fra den højt liggende Skt. Hilarion Middelalderborg, som blev besøgt næste dag.
Model af Kyrenia Castle placeret i modelbyen Minia Kibris, Tatlisuen
Richard Løvehjertes våbenskjold på mur i Kyrenia Castle
Borggården, Kyrenia Castle
Noget af ringmuren, Kyrenia Castle
En trappe fører op til ringmuren, som er farbar hele vejen rundt. Den nuværende borg er bygget af venetianere i det 16. århundrede, men oprindelsen går tilbage til korsridderne i 1200 tallet..
Kyrenia Castle rummer også et museum med et skib, der har ligget i havet siden 300 f.v.t. Det blev bjerget i 1969.
Dag 6 - 9. april
Dagens første stop bød på storslået udsigt over en opdæmmet sø (Gesitköy dæmningen) med vand pumpet i rørledning under havet til øen fra Tyrkiet.
Cistus creticus
Cistus salvifolius
Anchusa azurea
Solanum rantonetti
Næste stop var ved Agios Mamas kirken i Güselyurt. Der hænger et relief af skytshelgenen for skattenægtere. Manden, der nægtede at betale skat, blev kaldt til kongen for at få sin straf, men da manden kom ridende på en løve, eftergav kongen ham skatten.
Solandra nitida
Blomstrende daddelpalme Phoenix dactylifera
Fra Agios Mamas kirken gik turen til Soli Basilika, der er en del af en delvist udgravet antik by med fine mosaikgulve. Klik på venstre foto for oversigt over anlægget.
Der var også et amfiteater som i Salamis
Ved amfiteatret voksede der en helsnylter, Orobanche ramosa, der snylter på rødderne af mange forskellige værter her iblandt nogle afgrøder som f.eks. tobak, kartoffel og tomat i Middelhavsregionen og andre varme lande i Afrika og Asien. Et firben solede sig på en sten.
Korsridderborgen Skt. Hilarion Middelalderborg bevogter vejen mellem Kyrenia og Nicosia som forsvar mod arabiske pirater. Borgen er bygget i tre niveauer med 480 trappetrin til toppen af øverste niveau 732 m.o.h. Borgen var oprindeligt et kloster.
Crepis sp.
Cistus salviifolius
Ranunculus asiaticus
Dag 7 - 10. april
Den sidste dag gik vi nogle ture langs markerne ved hotellet og så Silybum marianum og Gladiolus italicus
Efter midnat blev vi kørt til lufthavnen kl. 02.45, og om morgenen den 11. april forlod vi Cypern og fløj hen over flag-landskabet til en mellemlanding i tyrkiske Antalya endnu en oplevelse rigere.