Rundbladet soldug er den mest udbredte soldug art i Danmark. Den er cirkumpolar inklusive det sydlige Grønland. Den trives fint med konkurrence fra tørvemos (Sphagnum). På billedet th. vokser soldug tæt rundt om en grundvands regulere klitlavning i den rødbrune bræmme, hvor der hverken er for vådt eller tørt.
Drosera rotundifolia blomstrer i august. De 5-tallige blomster er kun åbne midt på dagen, og de sidder højt hævet over fælderne. I tørt og solrigt vejr kan slimen på tentaklerne tørre ud. På billedet herunder ses i midten et blad foldet sammen om et bytte som resultat af den på hovedsiden omtalte auxin regulerede vækstbevægelse.
Langbladet soldug - Drosera anglica
Langbladet soldug har i Danmark kun få voksesteder på højmoser og i fugtige klitheder i Jylland. Dens totale udbredelse er næsten cirkumpolar. Den findes dog ikke i Island og Grønland, men i Nordamerika når den op i Alaska. Der findes også nogle subtropiske forekomster på Hawaii og i det sydlige Europa og sydlige Japan. Den trives fint i sure omgivelser mellem Sphagnum. Den overvintrer ved vinterknopper kaldet hibernakler. Arten er selvbestøende og menes opstået som en diploid hybrid mellem den nordamerikanske D. linearis og D. rotundifolia. Drosera anglica x obovata er en steril hybrid med D. rotundifolia. Hybriden forveksles undertiden med Drosera intermedia.
Liden soldug - Drosera intermedia
Liden soldug findes især i moser, hvor den står under vådere forhold end de to øvrige danske arter, rundbladet og langbladet soldug. Den har hovedudbredelse i det vestlige Europa og østlige Nordamerika, men når ned i det nordlige Sydamerika. I tempereret klima overvintrer den ved hibernakler. Bladene er oprette, og formen er intermediær mellem de to førnævnte arter. Blomsterstanden virker sidestillet, idet den er bøjet til siden, mens den står opret centralt i rosetten hos de to andre danske arter. Bomstrer fra juni til august. På billedet t.h. vokser den sammen med blærerod Utricularia australis. – Drosera anglica x obovata er en steril hybrid med D. rotundifolia. Hybriden forveksles undertiden med Drosera intermedia.
SVALBARD til ØSTGRØNLAND
via JAN MAYEN 18-29. juli 2023
Denne ekspedition til Nordatlantiske øer var arrangeret af Albatros, der havde planlagt ruten markeret med rødt, men p.gr.a. tåge over det nordlige Spitsbergen og usædvanligt meget drivis ved Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) og langs med Blosseville kysten måtte ruten ændres. Så efter flyvning fra Oslo til Longyearbyen fulgte skibet ‘Ocean Albatros’ den blå rute.
Svalbard består af en række øer, hvoraf Spitsbergen med Longyearbyen er den største. Øernes geologiske oprindelse er ikke fuldt ud klarlagt, men forskydning af tektoniske plader og hævning af grundfjeld og sedimentær havbund har spillet ind. Derefter har istidens store gletsjere formet det nuværende landskab. På billedet t.h. ses lagdeling og lidt under midten anes et stillads, der markerer indgangen til Svalbards første kulmine.
Hilmar Rekstens Vej, Longyearbyen
Kirken, Longyearbyen (Der bor godt 2000 indbyggere)
Containerplads, Longyearbyen
Kul lager, Longyearbyen
Der er registreret 184 karplanter på Svalbard plus en halv snes introducerede arter. Herover ses t.v. Hønsetarm (Cerastium cfr. cerastoides) og t.h. Sol-stenbræk (Saxifraga aizoides). På forstørrelsen anes de karakteristiske røde prikker på kronbladene.
‘Ocean Albatros’ – skibet har rummelige kahytter med balkon
Der er 19 zodiac både ombord til brug for landgang på åben strand
Longyearbyen ved Isfjorden med besøg af krydstogtskibe
Blåhval, Isfjorden (Ok, der er kun én) – det største dyr der har levet på vores klode (>33 m og 150 ton)
Tejst – kan dykke op til 20 m
Isfjorden – Der var også hvidhvaler (Beluga) og ‘flyvende’ delfiner, men jeg nåede ikke at få fat i kameraet
Forlandsstrædet mellem Prins Karls Forland og Spitsbergen
Poolpynten, Prins Karls Forland med ca. 50 hvalrosser
6 hvalrosser boltrede sig i vandet, mens resten nød aften solen på stranden. Skibet drev langsomt og lydløst nærmere og nærmere, så vi til sidst var under 100 meter fra dyrene.
Hvalrossen lever primært af muslinger, men tager også alle mulige andre bunddyr, som den opsporer ved hjælp af de lange knurhår. Den søger føde på relativt lavt vand, og det dybeste dyk er målt til 80 m. Dyret kan blive under vand i op til ½ time.
Efter badeturen gik nogle af dyrene i land
Man regner med tre underarter, hvoraf Stillehavshvalrossen er den største, hvor hanner kan veje op til 2000 kg.
Hjørnetænderne vokser ud til stødtænder, der hos hanner kan blive op til 1 m lange. De bruges primært til at trække dyret op på isen eller stranden, men også til at slås med og vise status. De op til 30 cm lange knurhår er stive børster, der fungerer som et meget følsomt sanseapparat.
Efter mødet med hvalrosserne på Prins Karls Forland sejlede skibet sydpå, hvor der var isfrit vand. Vi skulle have været nordpå for at se isbjørne, men tågen kom på tværs, da man ikke går i land i tåge, hvor risikoen er stor for at isbjørne kommer for tæt på, før man opdager dem. På dag 2 nåde vi Bellsund og var i land ved Recherchebræen, og på dag 3 var der landgang i Hornsund ved Gåsehavn.
Spitsbergen – på vej mod Bellsund
Spitsbergen – på vej mod Bellsund
Spitsbergen. Vi passerede mange gletsjere, der var smeltet så langt tilbage, at de ikke nåede helt ned til havet.
Bellsund. Nogle bjergskråninger så frodige ud.
Recherchebræen i en sidearm (Recherche Fjord) til Bellsund angives at være 16 km lang og 2,5 km bred. Den består af flere sammenløbne gletsjere. Det markeres af det mørke materiale (sten og jord) slæbt med fra gletsjernes sider. Denne gletsjer løber heller ikke direkte ud i havet, men i en ferskvands indsø indrammet af gamle rand- og endemoræner.
Østsiden af Recherche Fjord
Vestsiden og landingssted i Recherche Fjord
Landgang med zodiacs på stranden i Recherche Fjord
Tue-limurt (Silene acaulis)
Fjeldsyre (Oxyria digyna)
Tue-stenbræk (Saxifraga caespitosa) + afbleget Purpur stenbræk (S. oppositifolia)
Præstekrave på rede
Der er fire underarter af rensdyr, hvoraf Svalbard rensdyret er det mindste. Det kan hænge sammen med, at egnet føde kun findes i begrænsede mængder på Svalbard. Begge køn har gevir.
På 3. dagen nåede vi til Gåsehavn i Horn Fjord. Der var landgang med 7 riffelskytter og flagallé, der markerede, hvor det var sikkert at gå iført skibets gummistøvler. Der lå en forladt russisk forskningsstation fra år 1900. Forskerholdet fandt ud af, at jorden er mere fladtrykt jo nærmere, man kommer polen. Der har også foregået afkogning af hvalspæk.
Hvalknogler, t.h. et ribben
Net-pil (Salix reticulata)
Topspirende svingel (Festuca vivipara)
Sne-draba (Draba nivalis)
Alpe-draba (Draba alpina)
Tue-stenbræk (Saxifraga caespitosa)
Knop-stenbræk (Saxifraga cernua) med yngleknopper
Svalbard valmue (Papaver dahlianum ssp. polare)
Polar-ræveunger i ruinerne af forskningsstationen
I Horn Sund nåede flere gletsjere havet
Sejler ud af Horn Sund mod Jan Mayen
Sejler for fuld skrue dag 4 og 5 gennem polarnatten for at nå Jan Mayen tidligt om morgenen dag 6 og komme en varslet storm i forkøbet.
Der var flere foredrag i dagens løb og selvfølgelig et om Jan Mayen. I 1922 slog det Norske meteorologiske Institut sig ned på øen og i 1929 blev øen annekteret af Norge. Øen er 373 km² stor, og hovedparten består af den aktive 2077 m høje vulkan Beerenberg. Den var senest i udbrud i 1985. Der har desuden været kraftige jordskælv i 2012 og 2018 på 6,6 og 6,8 på Richterskalaen. Der bor 18 personer på øen. Vi ankom planmæssigt ved Kvalrosbukta (rød markering på kortet) og var heldige at komme i land uden brænding. På de fleste turistture til øen kommer man ikke i land p.gr.a. for meget brænding. Luftfotoet er fra Norges geologiske Undersøgelser.
Nordspidsen af Jan Mayen
Hvalrosbugten med lavthængende skyer
Landgang uden brænding
Stranden bestod af sort basalt sand samt drivtømmer og hvalknogler og en eneste planteart, Strand-arve (Honckenya peploides). I 1934 omkom et hold hollandske hvalfangere af skørbug.
Urskråningerne var primært dækket af mosser – et par gråmåger holdt vagt over en unge
Polar-padderok (Equisetum arvense ssp. boreale) i noget forkrøblet tilstand, men med bemærkelsesværdige væske -udskillelser fra stænglerne
Mælkebøtte (Taraxacum sp.)
Arkisk hønsetarm (Cerastium arcticum)
Hestetunge (Mertensia maritima)
Afsked med Jan Mayen
Tåget udsigt over øen
Sydlige del af øens vest-side
Dag 6 og 7 fulgte vi Mallemukkerne uden om stormen til Tasiilaq i Øst-Grønland
Vi blev også ledsaget af to pukkelhvaler
Blosseville kysten er gemt bag skyer og en tæt bræmme af pakis, der forhindrede os i at komme til Scoresbysund
Skibet kom fint rundt om stormen, der dog gav lidt bølgegang, desuden blev der flere og flere og større og større isbjerge jo nærmere, vi kom Grønlands østkyst
I dagtimerne under sejladsen var der flere foredrag herunder et om isbjørne, som vi altså måtte nøjes med at se på en TV-skærm
Denne klapmyds er formentlig blevet anskudt og senere kravlet op på isen, hvor den er død.
Jo nærmere vi kom kysten, des skarpere stod isbjergene
Denne isflage illustrerer, hvor stor en del der er under vand
Skibet er kommet godt igennem pakisen nord for Tasiilaq, og vi er helt ude af stormen
Skibet lå for anker uden for Tasiilaq om natten til den 8. dag, hvor kaptajnen om morgenen bakkede det 100 m lange skib ind i den smalle havn til byens kaj, der kun var 14 m lang.
Tasiilaq havn
På vej til Blomsterdalen
Blomsterdalen, Tasiilaq
Blomsterdalen. Der kom lidt finregn i starten, men senere klarede det op. Temperatur 8℃ . Man kan gå rundt om søen, men efter nattens regn var der for meget vand i et vandløb, der krydsede stien, så holdet vendte om.
Stjerne-stenbræk (Micranthes stellaris = Saxifraga stellaris) har to markante gule pletter på kronbladene
Bjerg-løvefod (Alchemilla alpina)
Treblad-siv (Juncus trifidus)
Topspirende svingel (Festuca vivipara)
Fjeld-høgeurt (Hieracium alpinum) – de udsprungne blomster er lidt forpjuskede efter regn
Blomsterdalen svarer til sit navn – mange steder kan vegetationen betegnes en urteli
Rosenrod, hun (Sedum roseum) – man kan lave en god snaps af den skrællede rod
Alaska-lupin/Nootka-lupin (Lupinus nootkatensis), en smuk plante sat ved husmuren, men en invasiv art, der har udkonkurreret alt i store områder på Island og ved Ivittuut i Grønland.
Som et led i underholdningen var der arrangeret fodring af et hold slædehunde med hvalpe. De fik en sæl.
Ravnen er en standfugl
Byens gamle kirke er museum
Sangkor ledsaget af trommedansere. Trommen bruges ved at slå med trommestikken på trærammen og ikke på membranen. Se mere om Tasiilaq under Rejseindtryk-Grønland Del-1
Sejler fra Tasiilaq kl. 19 med kurs mod Sermilik fjorden, og vi møder igen drivisen
Sejler mod Sermilik Fjord og kaster anker for natten inden sidearmen (Petersen Fjord) ind til Helheim gletsjeren
Der driver mange store isbjerge ud af Sermilik fjorden
Skibet lå for anker for natten et sted i Sermilik fjorden
Indlandsisen og Helheim gletsjeren, hvor skibet lagde sig for anker dag 9
Det er bare et isbjerg
Zodiac søsættes
Nogle tur-deltagere roede kajakker, mens resten var på en times zodiac cruise mellem isbjerge og pukkelhvaler
Den op til 18 m lange pukkelhval kan holde vejret op til 7 minutter og dykke godt og vel 200 m. En fuldvoksen hval kan veje ca. 36 ton og blive 50 år gammel. Hver enkelt hval kan kendes på halemønstret. Hovedføden er krill (lyskrebs).
Isbjerge var der nok af i alle former og størrelser
Tilbage til skibet efter zodiac cruise, og så var der barbecue på soldækket, da luften var 17℃, mens andre tog sig en dukkert med sikkerhedsline i det 3℃ varme havvand.
Gletsjer i Sermilik sidearmen
Fri transport så langt isen rækker
Skibet på vej tilbage til Sermilik fjorden
Et kig bagud mod indlandsisen og Helheim gletsjer
Isbjerge i Sermilikfjorden, der kræver en årvågen kaptajn
Samme isbjerg fra to vinkler
Rider hviler på isbjerg
Nær Sermilik fjordens munding
Pakisen set i luftspejling langs Grønlands østkyst er passeret, og de sidste isbjerge ligger nu langt bagud i Danmarksstrædet. Dønningerne fra før omtalte storm tager til i nattens løb.
Dag 10 foregik på Danmarksstrædet, hvor der i nattens løb var en del bølgegang, og det fik indflydelse på antallet af tilhørere til dagens foredrag. Et af dem om arktiske planters biologi blev holdt af en tur-deltager, der måtte sidde ned på en stol for at holde balancen. Blæsten aftog efterhånden, og da vi nærmede os Island var der suler i luften. Billederne er af beskeden kvalitet, da de er taget gennem en rude sprøjtet til med saltvand fra bølgerne.
Vi ankom til Reykjavik sidst på natten dag 11 (Dag 12 når overnatning i Oslos lufthavn tælles med), og vi blev straks kl. 7.30 kørt til lufthavnen. På vejen så vi dog en røg- og askesky fra det seneste vulkanudbrud på øen. Den aktive vulkan er skjult på billederne. Lavaen havde antændt mosvegetationen, hvilket røgen på højre foto bevidner. – Alt i alt en tur fuld af gode oplevelser.