Tornet hæk til klippeparti
En 2,3 m høj og 1 m tyk hæk bestående af tornede buske som ildtorn, berberis og tjørn foruden mahonia og liguster er ingen fornøjelse at arbejde med. Så i september 2005 gik jeg i gang med at rydde hækken, et rønnebærtræ og 5 lag knækfliser.
1 2
Et gammel hundehegn dukkede op midt i hækken. Det skulle også fjernes, og så var det slut med det, jeg kunne gøre med håndkraft. Herefter tog en brolægger fat med en gravko for at forberede grunden til placering af 66 store kampesten fra en grusgrav ved Sorø.
3 4
Stenene er båret til Danmark af isen fra Norge eller Sverige for mere end 10.000 år siden, og efter endnu en rejse på en lastvogn til Hjortekær blev de midt i oktober læsset af ved hjælp af en kran med en klo. Stenene vejer fra ½-1½ ton og flyttede sig ikke natten over.
Røde numre: klik på billedet for en forstørrelse.
5 6
Næste dag blev stenene sat på plads i overensstemmelse med mine ønsker og brolæggerens erfaring. Stenenes facade står ikke i lige linje langs fortovet, men lidt i zig-zag, der skaber lommer og hylder til beplantning. Efter en grundig afvaskning kom farverne frem, og sidst i oktober blev der fyldt op med 6 m3 sphagnum og nogle klyner mellem stenene.
7 8
Så kom vinteren 2005/06, og den 22. januar var ‘klippepartiet’ smukt sneklædt. Stenene suger varme til sig, og midt i april stod de første tulipaner i blomst. Mange forbipasserende stopper op, og jeg høster mange positive kommentarer til anlægget.
9 10
15
Anlægget har selvfølgelig også en inderside vendt mod huset. Her set den 27. april 2008 med engkabbeleje i blomst i havedammen og kugle-primula i det lille sumpbed.
17
En måned senere den 25. maj er der andre Rhododendron samt gule Mimulus i blomst.
H. S. Heide-Jørgensen, april 2010.