Viscum.dk hovedindex --------------------------Uregelmæssige og afvigende passionsblomster---------------------------------Oprettet marts 2011
Passiflora cincinnata med 4 i stedet for de normale 5 støvdragere-------


 
Det sker, at noget går galt under blomstens udvikling, så uregelmæssige blomster af og til fremkommer. Passiflora cincinnata på billedet herover fra en ellers normal plante har således kun 4 støvdragere.

Det er dog sjældent, at den normale udvikling slår så meget fejl som vist i eksemplet med P. x decaisneana vist til venstre. Øverst ses normale ca. 12 cm store blomster, der blot holder en dag. De nederste 3 fotos viser en stikling med en blot 7 mm stor 5-tallig hvid blomst, som holdt i mindst 16 dage (den var udsprunget, da jeg opdage blomsten). Den har 3 forblade, 5 små bægerblade, ingen kronblade, ingen corona og en meget reduceret androgynophor med 5 formentlig sterile støvdragere samt et tredelt støvfang.

I underslægten Decaloba findes nogle få arter, hvor kronbladene naturligt mangler. Dvs., at generne, der styrer kronbladenes udvikling, ikke aktiveres, og det er formentlig også en del af forklaringen her.


T.v.: Normale (øverst) og afvigende blomster hos P. x decaisneana.
Alle fotos: H. S. Heide-Jørgensen-----------------------------------------Tilbage til Introduktionssiden